Bok om personlig effektivitet Av pål arne edvinsen

Dette er en bok om personlig effektivitet. Den gir deg svaret på hva du kan gjøre for å få mer ut av tiden din, og hvordan du går frem for å få mer av det du ønsker deg. Det som gir deg det du ønsker er din atferd, altså det du gjør og dine vaner.

Atferd blir skapt av indre og ytre drivere. Ytre drivere kan være forventninger og konsekvenser, og har den egenskapen at de er svært effektiv. Bare tenk på hva du gjør når du er i butikken og skal stille deg i kø. Hvor stiller du deg? Indre drivere er blant annet mening, tro på deg selv og følelser. Her kan du tenke på hvor lett du synes det er å sykle eller å knyte skoene dine. Hva skyldes det? Indre drivere må som regel bearbeides mer enn de ytre for å gi den atferd du ønsker, men til gjengjeld er de oftes mer permanent når du først har etablert dem.

Hjernen tror på repetisjoner, ikke på sannheter. Bare tenk på hva du mener må være i sekken når du er på skitur i påsken. Kvikk- lunsj og appelsin, ikke sant. Dette er et godt eksempel på at du har trent opp hjernen din til hva den skal ta for gitt, og som får deg til å tenke på en bestemt måte. Denne metoden kan du enkelt utnytte på andre områder. I boken viser jeg deg hvordan.

Bok om personlig effektivitet: Utdrag fra kapittel 1

«Mental trening tenker du… Så det er dette denne boken handler om. Svaret er både ja og nei. Ja, fordi det er en bok om å trene på hvordan du tenker og bruker deg selv for å skaffe deg mer av det du ønsker deg. Nei, fordi det er for enkelt å kalle dette mental trening. Det er så mye mer!

Jeg klarer ikke på en enkel måte å forklare deg hva du nå skal lære, fordi det er så komplisert. Kanskje det beste jeg kan gjøre er å fortelle deg en historie.

Det var en gang en liten gutt som levde i en fattig familie. Han hadde en fetter som levde i en rik familie. Disse guttene, som var jevngamle, hadde for vane å bruke høsten på å diskutere og finne ut hva de ønsket seg til jul. Dette brukte de mye tid på. De tenkte og vurderte lenge før de til slutt kom fram til hva det skulle være. Og de ønsket seg det samme hver jul. En jul hadde de bestemt seg for å ønske seg en hest. De grublet masse på hva de skulle gjøre med hestene, hvor de skulle dra med dem og hvor fint de skulle ta seg av dem. Men i og med den ene var fattig og den andre var rik, gikk det ikke som de håpte på. Den rike gutten fikk en hest og den fattige gutten fikk klær som han trengte. Den fattige gutten tenkte mye på hvorfor han ikke fikk det han ønsket seg. Året etter kom høsten og de var igjen i gang med å finne ut hva de ønsket seg. Denne gangen ønsket de seg sykler. De planla hva de skulle gjøre med dem, hvilke turer de skulle ta og hvor godt de skulle ta seg av dem. Men historien gjentok seg. Den rike gutten fikk sykkel og den fattige fikk klær som han trengte. Dette tok den fattige gutten veldig tungt. På julekvelden gikk han ut bak huset, knyttet nevene og ropte til julenissen hva han hadde gjort galt som aldri fikk det han hadde ønsket seg. Han forbannet julenissen, sa han ikke trodde noe på ham og sverget på at han skulle bli sin egen julenisse.

Historien slutter med at den fattige gutten fulgte opp det han sa og endte med å leve et rikt og godt liv med alt han ønsket seg.

Budskapet i denne historien er hva denne boken handler om. Hva får oss mennesker til å finne den dypeste inspirasjon, hva driver oss mot det vi ønsker oss, hvordan holder vi ut og hva gjør vi.

Dette skal vi nå bruke mye tid sammen på å finne ut, så heng med.

Gjennom forskning og erfaring, og sunn fornuft, vet vi at det er noen ting som går igjen i oss mennesker som defineres som grunnleggende behov. Dette er sider ved oss mennesker som fra naturens side definerer hva vi gir oppmerksomhet på et grunnleggende plan. Og du, jeg kommer ikke til å snakke om Maslows behovspyramide, det blir meningsløst i en slik bok som dette (selv om jeg er grunnleggende uenig i Maslows pyramide og egentlig mener den bør snus opp ned). Nei, det er visse ting i vår natur som vi er villig til å strekke oss svært langt for, og som har evnen til å skape et sterkt indre driv i oss selv. Dette er ting som får oss til å gjøre spesielle ting og som altså påvirker vår atferd på en helt spesiell måte. Dette er

Mening
Kjærlighet
Erfaringer
Frihet
Selvtillit og selvfølelse
Rikdom
Visdom til å forstå andre mennesker

La oss begynne med å se nærmere på dette. »

Bok om personlig effektivitet - Innholdfortegnelse

Bestill her.