Hvordan lage en webside

Å lage en webside er noe mange har lyst til. Enten for å for eksempel dele bilder og historier med venner, ha en blogg eller for å drive en bedrift og tjene penger. Hvis du er ute etter en hjemmeside for å dele den med venner og familie behøver du ikke lese lenger. Denne artikkelen handler om hvordan lage en webside som du kan tjene penger på.

99 % av alle websider blir ikke funnet av søkemotorer. Det vil si de aldri får besøk av andre enn de som kjenner den direkte linken. Videre er det sånn at om du har ambisjoner om å tjene penger på din webside, så må du komme høyt på trefflisten til søkemotorene om du skal lykkes. Vi bruker å si at dersom du ikke vises på de to første sidene i for eksempel Google, så spiller det ingen rolle om du er på side 3 eller 300. Folk blar sjelden forbi side to når de søker etter noe.  På den andre siden er det å komme på side en i Google det samme som å tjene mye penger.

Vanligvis koster en hjemmeside som kommer høyt på søkemotorenes lister veldig mye penger. Anslagsvis fra 50 tusen og opp til flere hundre tusen kroner.

I denne artikkelen skal jeg vise deg hva som må til for å komme høyt i søkemotorene, hvordan du kan tjene penger på dine kunnskaper og produkter, uten at du må kjøpe dyr programvare eller leie et webdesignfirma til store kostnader.

Litt bakgrunn

Hvordan lage en webside: Flere har sagt til meg at jeg ikke bør gå ut på nett med det jeg nå skal fortelle deg, rett og slett av den grunn at jeg kan tjene mye penger på å heller selge denne kunnskapen. Men, som jeg skal komme inn på mot slutten av denne artikkelen, det er en god grunn til å dele denne kunnskapen med deg gratis.

Jeg er over gjennomsnittet interessert i data og liker å sette meg inn i hvordan dette verktøyet kan gjøre ting enklere i hverdagen, samt hvordan det kan utnyttes i jobb. Det har ført til at i nesten alle jobbene jeg har hatt, har en av mine oppgaver vært å jobbe med blant annet hjemmesidene til virksomhetene. Jeg har vært med på å utvikle og bygge opp til sammen fem større websider. I 2013 bestemte jeg meg for å utvikle min egen side for å utvikle min lederutviklings- og coaching virksomhet. Det er denne du er på nå.

Jeg startet der du kanskje er nå. Jeg visste litt om hvordan ting fungerer på nett og hadde en klar ide om hva jeg måtte gjøre. Det viste seg at jeg tok helt feil. Jeg trodde nemlig at så lenge nettsiden var bra visuelt og innholdsmessig, så ville trafikken komme av seg selv. Det er helt feil!

Etter å ha brukt mye tid (flere hundre timer) på å sette meg inn i webdesign, trafikkgenerering, søkemotoroptimalisering, markedsføring på nett og så videre, skjønte jeg til slutt at dette er utrolig avansert.

Det var da jeg kom over et unikt konsept som viste seg å være svaret på mine drømmer. Dette skal jeg fortelle deg mer om i detalj etter hvert.

Så hva skjedde? Jo, jeg tok i bruk et konsept (program og metode) som ga meg den hjemmesiden jeg ønsket meg. Det ble helt klart hvordan jeg måtte fremstille min webside, hvordan innholdet måtte presenteres og hvordan jeg fikk trafikk til siden min. Jeg begynte raskt å tjene penger på dette.

La meg illustrere dette med noen eksempler. Min webside handler om utvikling – utvikling av mennesker, ledere og virksomheter. Det første produktet jeg utviklet var en bok om effektiv ledelse. Nå kan du gå til Google og søke på ”effektiv ledelse bok” og se hva som ligger øverst. Det andre produktet jeg utviklet var et e-læringskurs i ledelse. Prøv å søke på ”lederutvikling e-læring” i Google og se hva som ligger øverst. Dette er hovedproduktene på ”Vi er alle ledere!”

Hvis du søker på ”virksomhetsutvikling program” ser du at min webside dukker opp på side en i Google. Det samme gjelder ”personlig coaching bok” og ”bok om personlig effektivitet”. Eller det siste produktet jeg har laget så langt (24.05.15), "kurs i saksbehandling på bestillerkontor". Her er det få tilbydere på nett, så jeg har kapret de fire første plassene på Google. Dette tok nøyaktig 8 dager. Også de fleste andre produktene og artiklene på min webside havner fremst. Som du skjønner så har jeg funnet ut hvordan du må gå frem for å få din hjemmeside fremst i søkemotorene.

Nå tipper jeg du ble litt mer interessert. For hva er det som må gjøres for å få dette til? Det skal jeg vise deg, så vær litt tålmodig. Foreløpig kan jeg røpe at når du har lært deg hvordan, er det ikke vanskelig i det hele tatt. Du må kort fortalt vite hva folk søker etter på nettet, du må vite hvordan søkemotorene jobber for å løfte akkurat din side frem og så må du ha gode artikler og produkter på siden din.

Litt om søkemotorer

Hvordan lage en webside: Du har sikkert hørt om at Google, Yahoo og Bing er søkemotorer som verdisettes til enorme summer penger. Kanskje har du lurt på hvordan det går an, det er jo bare søkemotorer på nett. Man kjøper jo ingenting fra Google…? Hemmeligheten er at Google bruker dine søk til å generere inntekter. Google selger sine kunnskaper om nettbrukere og våre søkevaner til bedrifter som ønsker å styre deres hjemmesider høyt på trefflisten når du søker på dem. Bare tenk på det jeg sa lenger opp. Når du søker etter noe på nett så er det treffene på side en og to du finner mest verdi i. Dette har Google skjønt, og tar seg godt betalt for dette.

Så hva er det søkemotorene gjør? Jo, de kartlegger all trafikk gjennom sin søkemotor ved bruk av såkalte spidere. Dette er dataprogram som skanner alle websider for informasjon av verdi. Så ranker Google informasjonen spiderne finner  i forhold til hvor bra websidene anses å være. Og her er poenget, jobben er å skape verdi på en sånn måte at både mennesker og spidere blir fornøyd.

Så hva må du tenke på når du skal lage en webside

Hvordan lage en webside: Det første du må gjøre er å glemme gratissider. Det fins et enormt tilbud fra tilbydere som gir deg mulighet til å lage gratis websider. Ingenting i webverden er gratis, og disse sidene har alltid en agenda om å selv tjene penger. Og du få definitivt ikke del i deres kunnskaper om å komme høyt på lista til søkemotorene.

Visste du forresten at gratis e-posttjenester kartlegger alle e-poster du sender og mottar? Naturligvis, de er ikke gratis uten grunn, de tjener på å analysere hvordan du bruker e-post, for til sist å kunne styre trafikk og treff til deg med reklame som passer.

Nå skal det sies at dette er verken ulovlig eller noe galt i. Slike mekanismer har man alltid hatt innen handel, det er bare at internett har revolusjonert det hele.  

Det neste du må tenke på er å finne ut hvordan du får trafikk til siden din. For å få til dette må du bygge innhold, altså innhold som andre finner verdi i. Husk at internett er først og fremst en kunnskapskanal. De aller fleste som bruker internett bruker det til å finne svar på et eller annet. Det er her din webside kommer inn. Du må skape bidrag for andre og deres behov for å finne svar. Og her er et viktig poeng. Det forventes at mye på nett skal være gratis. Altså det man finner verdi i, først og fremst, er svar som ikke koster noe.  Det er dette du må fokusere på i første omgang. Både mennesker og spidere leter etter kvalitetssvar på spørsmål og søk som gjøres.

Så må du ha et fokus på hvordan du får besøkende til å komme tilbake.  For å få til dette er det samme regel som gjelder; kvalitativt godt innhold skaper treff. Gjennom å jevnlig oppdatere og utvikle innholdet på din webside vil mennesker få lyst til å besøke siden din igjen. .

Når du får til å skape artikler og annet med godt innhold, vil du få oppmerksomhet for dine produkter og tjenester. På denne måten skaper du en merkevare av deg selv og din virksomhet. Da kommer inntektene. Husk at i motsetning til før er det nå gjennom internett kommet en unik mulighet til å skape seg en merkevare uten å måtte bruke enorme summer på markedsføring. På internett er alle likeverdig, bare du vet hvordan du skal gå frem.

7 trinn til en optimalisert webside

Hvordan lage en webside: Nå tenkte jeg å vise deg nøyaktig hva som kreves av din webside for at den skal sikres god trafikk og store inntjeningsmuligheter. Det er som sagt ikke så vanskelig, når du vet hvordan.

For det første må du bruke tid på å bli kjent med din nisje. Skaff deg kunnskaper om konkurransen i din nisje og hvordan den fremstår på nett. Hvem er det som har lyktes og hva har de gjort. Ser du noe som du kan videreutvikle som kan gi deg konkurransefortrinn? Dette må du fokusere på når du skaper innhold på din webside.

For det andre må du lage en plan for utvikling av websiden. Det tar tid å utvikle denne, særlig med tanke på å skape godt innhold og sørge for at det oppdateres og utvikles hele tiden.

For det tredje må du finne et godt navn på din side. Dette er ikke tilfeldig. Navnet har svært stor betydning for hvordan søkemotorene vurderer din side. Om du driver firmaet ”Larsens taktekking” så kan det hende at du må kalle siden din ”Nytt tak på 2 dager”, for det er hva folk søker etter.

For det fjerde må du lage innhold på siden din som folk og søkemotorer finner verdi i. Det kan være artikler, videoer, oppskrifter, sjekklister, linker, bilder, demoer og så videre.

For det femte må du bygge relasjoner gjennom å gjøre deg synlig rundt om kring på nett gjennom sosiale medier, faglige nettverk og så videre. Du må på denne måten sørge for at siden blir kjent her og der slik at du får besøkende. Jo mer besøk du får, jo mer seriøst tar søkemotorene den, og jo høyere kommer du på trefflistene.

For det sjette må du analysere trafikken. Hva er det folk besøker mest på din side? Dette må du bruke aktivt slik at du utvikler dette innholdet og produkter knyttet til dette.

For det syvende må du iverksette inntjeningstiltak (produkter, tjenester, reklame og så videre) som står i forhold til hva besøkende er ute etter på siden din.

Disse syv trinnene er alt som må til for å komme i mål med en vellykket webside som kan gi deg store inntekter.

Nå lurer du kanskje på hvordan det har gått med ”Vi er alle ledere!” og trafikken? Vel, jeg startet som du sikkert skjønner med å vurdere nisjen jeg gikk inn i. Jeg oppdaget at nisjen ”lederutvikling” preges av høy konkurranse i Norge, så den jobbet jeg lenge med å vurdere. Jeg endte med å fokusere på lederutvikling e-læring, og vips var jeg øverst på Google.  Jeg fortsatte med å fokusere på personlig coaching, noe som det også er stor konkurranse om på web. Når jeg til slutt fant ut at en bok om temaet er det får av, ble dette min nisje. Vips, så var jeg øverst på Google. Og sånn har jeg fortsatt.

Nå lurer du kanskje på hvordan jeg kan analysere dette så presist? Jo, jeg bruker et program til dette. Dette programmet fungerer ved at jeg legger inn ord jeg vurderer å bruke på en artikkel eller et produkt, så analyserer dette programmet hvor mye ordet blir søkt på og hvor mange andre som tilbyd det samme. På denne måten vet jeg i løpet av noen sekunder om det er et godt ord å bruke. Hvis jeg vil, kan programmet foreslå alternativer, altså synonymer som kan virke bedre enn det ordet jeg tenkte på.

Jeg bruker også et program til å analyse alt jeg skriver på websiden. Dette programmet er oppdatert til enhver tid vite hvordan søkemotorene er programmert til å tenke. På denne måten får jeg beskjed om hva jeg må skrive og ikke skrive, hva jeg må skrive mer om og mindre om. Utrolig tenker du? Ja, men så langt er utviklingen kommet på dette området.

I dag har hjemmesiden ”Vi er alle ledere!” i snitt 1100 besøkende i måneden. Altså potensielt 1100 kunder pr måned. Og dette i løpet av et drøyt år, og uten å brukt ei krone på markedsføring. Tallet er konstant økende. Jeg vet om butikker som bare kan drømme om slike tall.

Om verktøyene du trenger

Hvordan lage en webside: For å lage en effektiv webside må man ha en del kunnskaper, ressurser og verktøy. Du må rett og slett vite hva du må gjøre, hvordan du går frem og hva som betyr og ikke betyr noe. Og du, hvis du gjør noe feil, kan søkemotorene gi deg karantene. Det vil si at din side fjernes fra sidene som vises i treffene. Det er en følsom grense mellom god optimalisering og det å gå over grensen slik at du ikke blir funnet overhodet.

Som sagt så fant jeg ut til slutt hvordan alt dette kan gjøres på en enkel måte. Jeg fant frem til en ressurs, et system og verktøy som hjalp meg med alt det jeg nå har snakket om. Gjennom dette systemet får jeg all den hjelp jeg trenger pluss mye mer. 

En kanadisk webdesigner er blitt en guru innen websideoptimalisering og har utviklet et webdesignprogram som ivaretar alt det jeg nå har snakket om. Dette systemet er så genialt at det eneste vi trenger å tenke på er godt innhold og gode produkter, så gjør dette systemet resten.

La meg ta et eksempel på hva jeg bruker å gjøre og som gjør at mine artikler havner på førstesiden på Googles treffsider.

Jeg starter alltid med å tenke igjennom hva jeg ønsker å skrive om og sørger for at det er tema jeg kan mye om og har erfaring med. Da går jeg inn i programmet og søker på ”nisje- ord” som passer. Etter litt frem og tilbake finner jeg ord som det søkes mye på og som ikke alt for mange andre skriver om på internett. Deretter skriver jeg en artikkel eller lager et produkt som passer. Når dette er ferdig trykker jeg på en knapp som heter ”analysér dette” og så får jeg en omfattende rapport om hva jeg må endre på. Så er det å følge alle disse rådene, trykke på knappen underveis, hvor jeg til slutt får beskjed om at artikkelen er ”ok”. Da er det bare å publisere. I løpet av 8-10 dager har søkemotorene fanget opp den nye siden og du vil finne den høyt på treffsidene. Dette fungerer helt utrolig.

Programmet inneholder mange designforslag å velge i, så du kan gjøre det lekkert og intuitivt for brukere. Du kan bygge inn bilder, videoer, tekst og kolonner akkurat som du vil. Det er tilpasset ulike plattformer slik at det er lett å lese både på PC og mobil. Bare test ut ”Vi er alle ledere!” så ser du hva jeg mener. Programmet inneholder mange verktøy, for eksempel analyser, statistikk, e-post, markedsføringsverktøy, forum for brukere, artikler om webdesign med mer. Jeg liker spesielt godt det som kalles ”BusinessCenter” som er verktøyene du trenger for å tjene penger på siden. Det fins utrolig mange muligheter her. Eieren av programmet og hans stab jobber kontinuerlig for å utvikle innholdet og holde det oppdatert i forhold til utviklingen på feltet. Dette arbeidet holder høy standard.

Så hva koster dette? Ut fra hva du får så er dette helt på øverste hylle innen webdesign. Så prisen kunne vært sekssifret. Det er det verdt. Men skaperen av programmet gjør dette arbeidet ut fra lidenskapelig interesse. Programmet kostet mer for noen år siden enn det gjør nå. Etter som det ble mer kjent , så fikk han flere kunder. Det eieren gjorde da var ikke å øke prisen for å tjene enda mer, men å redusere den. Han mener dette er kunnskaper flere bør få tilgang til. Dette er et verdivalg jeg enig i, og er grunnen til at jeg har delt mine erfaringer med deg.

Hva tror du da prisen er for alt dette? Kan det være 50 tusen kroner? 20 tusen? Nei du, her er det ingen som hever feite lønninger og lever på gåselver og rødvin.

Dette programmet koster 2200,- kroner. Jepp, totusentohundrekroner. Eller 210,- pr måned.I denne summen får du alt du trenger for å lage den beste websiden du kan tenke deg. Du får ta del i en virksomhet som gjør dette arbeidet med hjerte og smerte. Du får personlig service om du trenger det og et konstant påfyll fra eierne, for å hele tiden sørge for at du er i forkant med din webside. Hvis du trenger å bygge inn eksterne verktøy, for eksempel webinar eller betalingstjeneste, er det veldig enkelt å gjøre. Alt blir forklart i programmet du får.

Jeg håper du har blitt overbevist etter dette. Jeg vil gå så langt å si at dette er en revolusjon for folk flest som ikke har enorme ressurser til å få andre til å bygge opp en webside eller å drive omfattende markedsføring. Jeg er veldig takknemlig overfor Solo Build It, som det kanadiske firmaet heter, og glad for de muligheter det gir oss.

Takk for at du har vært med helt hit. Hvis dette er noe for deg så er det ikke mer å vente på. Her kjøpte jeg verdens mest komplette webpubliseringsløsning. (NB: Solo Build It gir deg penger-tilbake-garanti).