Lederutvikling - Fysiologi

En god leder driver med lederutvikling og vet at grunnlaget for alle gode prestasjoner er god helse. Han/ hun dyrker aktiviteter som sikrer en balansert fysiologi, inntak av bra mat og tilstrekkelig hvile.

Luft

Det viktigste stoffet vi har i kroppen er luft.

Oksygen brukes i alle prosesser i kroppen 24 timer i døgnet. Bare tenk på hvor lenge du kan leve uten luft. Det er bare noen minutter. Til sammenligning kan vi leve noen dager uten vann og noen uker uten mat.

Vi vet at man kan bli syk av at man puster for dårlig slik at kroppen får for lite oksygen.

Jeg anbefaler at du fokuserer på god pusteteknikk for å sikre tilstrekkelig oksygen. Dette gjør du ved å puste gjennom magen og prøver å være så avslappet i kroppen som du kan. Videre kan du også stoppe opp av og til og ta noen skikkelig pustedrag i forholdet 2-4-1. Hvis du puster inn i 14 sekunder, så holder du pusten i 28 sekunder og puster ut i 7 sekunder. Gjør dette 5-10 ganger så får kroppen en skikkelig oksygenboost.

Vann

Vann er det nest viktigste stoffet mennesker får i seg. Kroppen består av 70 % vann og det er opplagt slik at det er viktig å holde den hydrert. Forskning har vist at et vesketap raskt fører til nedsatt almenntilstand. På bakgrunn av dette anbefaler jeg at du drikker 1-2 liter vann pr dag.

De tre hvite gifter

Forskning har vist at det er tre næringsmidler som er skadelig for kroppen vår; salt, sukker og hvete.

Disse er i stand til å forstyrre vår hormonbalanse, fordøyelse og immunforsvar. Ideelt sett bør disse kuttes helt ut i kostholdet. Jeg anbefaler at man først og fremst har fokus på å redusere inntaket av disse.

Hvis du ønsker å gå med i vekt er den mest effektive måten å kutte disse helt ut. Gjør du det, vil kiloene rase av.

Et morgenritual med futt i

Forskning som er gjort på suksessfulle mennesker viser at så godt som alle starter dagen med aktiviteter som gir energi. De gjør faste ting hver morgen som gjør dem klar for å takle en hektisk hverdag. Det har med andre ord vaner som gir dem energi. Dette bør inngå som en del av din lederutvikling. 

Her er et forslag til hvordan du kan starte din dag med maksimal energi:

1. Smil

Smil med en gang du våkner. Når du bruker smilemuskulaturen i ansiktet utsondrer kroppen hormoner som automatisk får deg i godt humør. Vær glad for livet og alt du har her i verden. 

2. Stretch

Sørg for at musklene dine våkner ved å gi dem fri tilgang til oksygen og blodgjennomstrømning. 

3. Pust

Alle cellene dine trenger oksygen. Sørg for å gjøre noen skikkelige magadrag slik at de får rikelig tilgang på luft. Du vil umiddelbart føle deg full av energi. 

4. Drikk vann

De fleste av oss er dehydrert når vi våkner om morgenen. Drikk minst 1-2 glass. 

5. Beveg deg

Bevegelser skaper følelser. Gå en rask tur, beveg deg ute i hagen eller hopp på trampolinen til barna dine. Hva som helst, bare sørg for at kroppen får beveget seg og føle seg i live. 

6. Sett i gang følelsene dine

Fokuser på hva du ønsker deg. Det du tenker og fokuserer på bestemmer hvordan du føler deg. Aldri la negative følelser få dominere. Gjør dette ved å stille deg selv gode spørsmål; hva er jeg takknemmelig for, hva er jeg glad for, hva gjør meg ivrig i dag, hvem elsker meg, hva har jeg forpliktet meg til i livet. 

7. Tenk igjennom hva som driver deg; visjon og mål

Tenk på hva du vil livet skal være for deg og hva du skal gjøre for å få det til. Hva er din standard. Hva er dine vaner som får deg dit.

8. Gi hjernen din føde

Les og lær nye ting. Les 30-60 minutter med nye ting hver dag. Reflekter over hva du leser. Gi hjernen en utfordring hver dag. 

9. Planlegg dagen

bestem deg for hvilke resultater du skal oppnå i dag. Hva skal du prioritere å gjøre for å få det til. Tenk over hva som er den mest interessante utfordringen i dag.

10. Tren eller planlegg trening

Kroppen trenger å bevege på seg og møte motstand. Finn en aktivitet som passer for deg 30-60 minutter, 3-5 ganger i uka. Gjør du dette vil du være fysisk ustoppelig og være full av energi dagen lang. Det er best å gjennomføre trening tidlig på dagen. På kvelden er kroppen mindre innstilt på fysisk aktivitet. Travle mennesker har også en tendens til å få lite tid til trening på ettermiddag og kveld. Dette var siste del av artikkelen om lederutvikling. Hvis du har holdt ut så langt er det bare å si en ting; 

Gratulerer, fantastisk:)


Nå bør du samle sammen notatene dine som du har gjort underveis, tenk over hva du har lært og sett igang og lag en plan for hvordan du skal sakte men sikkert utvikle ditt lederskap. 

Denne artikkelen finnes i bokform. Boken er skrevet som en arbeidsbok med god plass til å notere underveis. På denne måten har du teori, oppgaver og dine personlige svar samlet på ett sted.

Bestill boken "Effektiv ledelse" her.


Tilbake til start på artikkelen